In Thailand, Birma, Laos en grote delen van Cambodia worden specifieke houdingen van de Boeddha beelden geassocieerd met een dag van de week. De houdingen worden toegewezen aan de gebeurtenissen uit het leven van Boeddha, en op welke dag deze hebben plaatsgevonden. Door de associatie van deze houdingen met weekdagen, wordt er ook aangenomen dat deze belangrijk zijn voor de dag waarop iemand is geboren.Volgens de Thaise traditie staan dagboeddha's voor geluk en bescherming. En zal de dagboeddha bescherming bieden aan die op dezelfde dag is geboren, en zal hem of haar begeleiden op hun levensweg.

Als je ooit in Thailand in een tempel bent geweest heb je waarschijnlijk ook wel een aparte plek in de tempel gezien waar alle 8 de dagboedha's op een rijtje staan, voor de Boeddha's een bedelnap met een gleufje voor het doneren van munten. Onder de bedelnap staan getallen, elk getal vertegenwoordigd het aantal munten dat je mag doneren aan jou dagboeddha.

Maar waarom 8 dagboeddha's ? De grondslag hiervoor ligt aan de basisvorm van een Mandala, naar deze vorm zijn de meeste Chedi's of Pagoda's gebouwd, Noord, Oost, Zuid en West. De chedi's zijn vaak op een vierkante basis geplaatst, hierdoor ontstaan er vier zijden en vier hoeken. Beelden of afbeeldingen welke worden geplaats op een chedi worden vaak met hun gezicht naar een van de windrichtingen geplaatst en om er zeker van te zijn dat de Boeddha een complete blik op de wereld heft ook op elke hoek (halve windrichting) Omdat een week maar zeven dagen heeft wordt een week opgedeeld in 2 delen waarvan de woensdag de 4e dag is. In tegenstelling tot het christendom waar de zondag de 7e dag is (de dag dat Hij ruste) is de zondag in het Boeddhisme de 1e dag van de week.

Elke pose kan worden herleid naar een gebeurtenis op een dag in het leven van Boeddha.

  1. Zondag, Boeddha in peinzende, nadenkende houding.
  2. Maandag, Boeddha in de “vrees niet” of beschermende houding.
  3. Dinsdag, Boeddha in de liggende, rustende houding.
  4. Woensdag, VM Boeddha in de houding van het ontvangen, de offerschaal.
  5. Woensdag NM, Boeddha in houding van het ontvangen, de gezegende.
  6. Donderdag, Boeddha in volledige meditatie.
  7. Vrijdag, Boeddha in zelfbeschouwende houding.
  8. Zaterdag, Boeddha in meditatie en beschermd door de Cobra (Naga Mucalinda).