Wat is een Benjapakee?

Het woord is afkomstig uit het Pali. “Benja”  betekend “samenstelling of type” en “Pakee betekend “groep of set” , dus Benjapakee betekend een set van 5 amuletten.

De 5 Benjapakee amuletten zijn,

1. Phra Somdej (Konings amulet)

amulet phra somdejPhra Somdej amuletten zijn van oorsprong vervaardigd door Somdej Phra Buddhacara Toh Prommarangsi (Phra Luang Phor Toh). Hij was de zoon van koning Rama I en is begonnen met het vervaardigen van deze amuletten in het jaar 1866

De van schelpenklei vervaardigde amuletten bevatten onder andere de volgende ingrediënten, gedroogde bloemen en banaan extracten, rijst, lotus, as, honing, tang olie, en heilig poeder. Tijdens het vervaardigen van deze amuletten werden door de monnik beschermende spreuken en gebeden uitgesproken. Het amulet is voor bescherming van elk leven op aarde met een goed karma, en een hele sterke bescherming tegen negatieve energie.Tijdens zijn leven heeft Phra Toh ongeveer 84.000 amuletten vervaardigd. Phra Somdej Wat Rakhang is een van de meest bekende en beste amuletten in Thailand.

2. Phra Nang Phaya (Koninginnen amulet)

Amulet Phra Nang PhayaPhra Nang Phaya amuletten zijn vervaardigd tijdens de Ayutthaya periode (1351-1767) in de Phitsanulok provincie. De oudste gevonden amuletten komen uit een chedi van de Wat Nang Phaya tempel rond 1901.Deze tempel was gebouwd voor verering van de toenmalige Koningin de moeder van Koning Naresuan, hierdoor kregen deze amuletten ook de titel “Koninginnen amulet”

Phra Nang Phaya amuletten worden gedragen voor aantrekkelijkheid en krachtig charisma en voor het krijgen van respect. Amulet beschermt tevens tegen gevaren.

 3. Phra Rod

Amulet Phra RodDe eerste Phra Rod amuletten waren vervaardigd door een monnik die ongeveer 1.250 jaar geleden, als kluizenaar een terug getrokken leven leidde in Noord-Thailand. Enkele van deze amuletten zijn tijdens het regime van Koning Rama V (1853) gevonden in een pagode in de Wat Mahawan tempel in Lamphun.

Dit amulet wordt in de volksmond “Buddha van ontsnapping” of  “Begeleider op je levensweg” genoemd, ze beschermen de drager op zijn reis door zijn leven, en zorgen dat de keuzes die hij maakt uiteindelijk positief uitpakken. De amuletten zijn vervaardigd van een uit ritueel samengestelde klei met magische kruiden en extracten. Phra Rod amuletten zijn zeker de oudste in Thailand, en daarme tevens de duurste, prijzen voor amuletten van 1.000 jaar lopen dan ook snel in de miljoenen euro’s.

4. Phra Phong Supan

Amulet Phra SupanDe eerste amuletten van Phra Phong Suphan zijn vervaardigd tijdens het regime van Koning Barom Rajadhiraj II (1383 ? – 1424) en zijn gevonden in de pagode van de Wat Phra Sri Ratanamahathat tempel in Suphanburi in 1913, volgens een in bladgoud geschreven scriptie waren de eerste amuletten vervaardigd door Phra Mahathera Piya Thassi Saribut. De amuletten zijn herkenbaar door de krachtige U-Thong stijl.

Het is een sterk en krachtig amulet tegen allerlei wapens, en een amulet dat de drager geluk brengt.

 5. Phra Somgor

Amulet Phra SomgorDe oudste Phra Somgor amuletten zijn in 1849 gevonden in een chedi van de Wat Phra Boramathat tempel in Kamphaeng Phet. Deze amuletten waren vervaardigd tijdens het regime van Koning Maha Dharmarajadhiraj (1517-1569) tijdens de Sukhothai periode.

De Phra Somgor amuletten is een gemixte stijl genaamd Sukhothai-Lanka (Sri-Lanka).  Volgens aantekeningen welke in de tempel gevonden zijn, werden de amuletten vervaardigd van ritueel samengestelde klei, door 11 volgelingen van Phra Lersi. De mallen waarin de amuletten werden vervaardigd werden gemaakt door Devadas, engelen welke door de monnik werden uitgenodigd. De Phra Somgor amuletten staan voor rijkdom. Een meer dan 500 jaar oud gezegde luid “Als je mij hebt, zal je nooit arm zijn”. Let op dit hoeft “geen” betrekking te hebben op geld, een gelukkig en gezond mens is ook rijkdom.

Hoe wordt een Benjapakee gedragen?

Wil je alle 5 amuletten gelijktijdig dragen of op een altaar bewaren dan hieronder de foto van de juiste volgorde.

Benjapakee