Sinds eeuwen worden over de gehele wereld bepaalde waardes toegekend aan amuletten en talismannen. Nergens is de handel en wandel van amuletten zo groot als in Thailand. Het gebruik gaat terug tot ver voor onze jaartelling. Bij het ontstaan van het Boeddhisme werden al relikwietjes bewaard van overleden monniken en familieleden, deze werden bijgedragen als herrinnering maar ook als bescherming en als geluksbrenger. Het waren niet alleen stukjes kleding of haar van de overledene maar ook botjes of tanden. Van enkele stupa’s , chedi’s of pagodas wordt beweerd dat ze botjes of haar bevatten van De Boedha zelf. Tot op heden trekken nog vele pelgrims naar deze grafmonumenten.

Door de eeuwen heen heeft het Boeddhisme een grote aanhang gekregen en alleen in Thailand en zijn er tienduizenden tempels gebouwd, en zijn er honderden bedevaartplaatsen ontstaan van hele bekende tot minder bekende. Al deze tempels en plaatsen heb een ding gemeen, elke tempel heeft een eigen amulet, met een eigen verhaal en een eigen geschiedenis. Er zijn een tiental heel bekende monniken in Thailand die in hun leven de status “Boeddha” hebben gekregen door meditatie de verlichting te bereiken. Al deze monniken hebben iets betekend voor de Thaise bevolking waardoor ziektes, armoede, en onheil uitblijft of verdwijnt. Er zijn hier honderde verhalen over welke met de mooiste geuren en kleuren worden verteld.

Man met veel Thaise amuletten om zijn nek

De eerdere monniken van eeuwen geleden hadden toen nog geen vaste verblijfplaats, zoals een tempel of klooster. Ze reisde door het land om de leer van Boeddha te verkondigen. Ze sliepen soms in kloosters of bij de lokale bevolking, maar meestal in de open lucht of in grotten waar ze baden en mediteerden. Een monnik werd pas echt bekend als hij vele mensen kon boeien met zijn verhalen en bepaalde krachten ontplooide zoals het genezen van ziektes, het helpen bij armoede of het herstellen van vrede en rust. Wanneer deze monnikken oud werden en niet meer konden reizen, werd er vaak in hun geboorteplaats een tempel opgericht voor deze Monnik waar ze voor de rest van hun leven verbleven. Door de bekendheid van deze monnikken kwamen vele mensen van heinde en ver om zich door deze man te laten zegenen. Zoals ook nog in ons huidige beschaving willen we vaak een aandenken van een persoon of plek waar we ooit zijn geweest.

Door de monniken werd er dan een mal gemaakt met een kleine afbeelding van een Boeddha. De monnik stelde zelf een mix samen van klei vermengt met andere ingredienten zoals bijvoorbeeld kruiden, as of beenresten van dieren. Deze klei werd tot een bolletje gekneed en in de mal geduwd waardoor je een perfecte afdruk kreeg van de miniatuur Boeddha. Soms werdt er op de achterzijde nog een gebed in gegraveerd of worden er nog steentjes of stokjes ingeduwd. Het amuletje werd uit de mal genomen en bijgewerkt waarna het te drogen werd gelegd. Dit alles gebeurd tijdens het gebed van de monnik. Vaak is op de achterzijde van het amulet nog de vingerafdruk te zien van de monnik. Pelgrims die de monnik bezochten kregen na het gebed en zegening een amulet mee, het werd vaak in een dichtgeknoopt katoenen zakje onder de kleding gedragen. Vaak werden de amuletten ook doorgegeven aan familieleden en kennissen die ziek waren of gewoon wat meer geluk konden gebruiken. Wanneer de Monnik stierf werd zijn amulet vaardigheden overgenomen door zijn opvolger. De opvolger gebruikte echter nooit het zelfde recept, meestal een andere kleisoort, andere kruiden kleuren en afmetingen. Zo kan je van een amulet meerdere afmeting en kleuren hebben. Het is ook aan deze materialen te zien uit welke periode deze komen, en door welke monnik ze gemaakt zijn.

De kracht van het amulet.

De kracht wordt niet ontleend aan het materiaal waarvan het gemaakt is, zo kan een amulet van lood meer waarde hebben als een amulet van zilver en zo kan een amulet in een koperen doosje meer waarde en kracht bezitten als een amulet gevat in een met diamanten bewerkt gouden houdertje.

De kracht van de amuleten komt voort uit twee hoofdzaken, de eerste is de oorsprong van het amulet en door welke monnik het gemaakt en gezegend is. De tweede hoofdzaak is de energie die de amuleten hebben geabsorbeerd door het dragen. Hoe langer een amulet is gedragen, dus hoe vaker het over gegaan is van ouder op kind (meestal van vader op zoon of kleinzoon) hoe sterker de bescherming en kracht van het amulet wordt. Dus een amulet wat 100 jaar in een kast heeft gelegen heeft minder kracht als een amulet dat 10 jaar door iemand is gedragen. Een amulet krijgt door het dragen de energie over van de drager zowel de goede als slechte energie, door als een soort filter te fungeren kan het amulet de drager beter beschermen en meer geluk brengen.

Weetjes

Hier volgt een kleine samenvatting van vragen welke vaak aan mij gesteld worden met betrekking tot de amuletten. Een van de meest voorkomende opmerkingen is “je mag een amulet niet voor jezelf kopen.” vaak aangevuld met de opmerking “want dat brengt ongeluk.” Dit is onzin, ten eerste zijn er aan amuletten geen negatieve krachten gekoppeld, en de eerste Boeddhistische monnik die iemand ongeluk wenst als hij of zij een amulet koopt moet nog geboren worden.

Een ander veelestelde vraag is “als ik nu zo’n amulet draag wordt ik dan rijk, gelukkig of gezond” Ik vind dit altijd een hele moeilijke vraag. Het kan namelijk zo zijn dat je morgen de loterij wint, het kan zijn dat een ongeneeslijke ziekte ineens verdwijnt, echter dit is niet direct terug te voeren op de amuletten. Een amulet geeft je wel een beter gevoel, in cominatie met een stuk zelfvertrouwen. Het is heel moeilijk uit te leggen en te verklaren wat een amulet precies doet. Alleen dragers van de amuleten kennen het positieve gevoel wat een amulet je geeft. Probeer maar eens een amulet te kopen van iemand die er echt aan gehecht is, het antwoord zal vaak zijn “voor geen goud in de wereld”.

Ook wordt er wel eens gevraagd of je een amulet extra kan opladen. Helaas voor veel dragers dit gaat niet, je kan er niet meer energie instoppen als de tijd ons leert. Wat wel een positieve lading geeft is wanneer je ooit in een tempel komt, vraag de monnik of hij voor je amulet een gebed wil doen. Alle positieve en negatieve dingen in je leven zullen het amulet sterker maken, alle goedheid die de drager aan andere geeft zal het amulet sterker maken.

Amuletten in overvloed

Grote verzameling van verschillende Thaise amuletten

Ik stond enkele jaren geleden een keer in Bangkok bij wat amuletten te kijken toen een toerist me aansprak en zei, “allemaal nep” ik zei “sorry ?” “Ja allemaal nep, ik heb zelf gezien dat die gewoon uit een machine komen en op een grote stapel liggen. Dus allemaal geldklopperij, daar trap ik niet in.” Ik ben hier niet op ingegaan, ik kan dit echter wel uitleggen. Er zijn inderdaad tempels waar de amuleten met honderden gelijktijdig worden vervaardigd, bjivoorbeeld de “Wat Poh” in Bangkok welke meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar trekt. De meeste mensen willen ook hun amuletje meenemen en willen ook een aandenken. Je kan nagaan dat zoveel amuletten niet door een monnik met de hand kunnen worden gemaakt. Daar hebben ze inderdaad een machine voor. Maar... de grondstoffen worden nog steeds door de Monnik zelf gekozen, en ondanks dat er misschien een stapel ligt van honderden amuletten, worden ze nog allemaal door de monnik ingezegend. Bij een persoonlijk bezoek van of aan de monnik hoeft je nooit voor een amulet te betalen, die krijg je van hem, bij de kleine standjes op het tempelcomplex liggen er mooi verpakt in transparante doosjes en voorzien van een stempel of opschrift. Hier vragen ze meestal wel wat geld voor, en dit geld komt alleen maar ten goede aan onderhoudt van de tempel of voor opvang van wezen of dergelijke andere projecten.

Een amulet hoeft niet een beeltenis van Boeddha te hebben, amuletten komen een heel veel vormen en variaties voor, van kleitabletjes tot tanden van dieren. Met afmetingen van enkele milimeters tot vele centimeters.

Niet doen

Er zijn enkele dingen die je niet moet doen met een amulet. Koop niet zomaar een amulet, er zijn veel mensen die maar wat doen en van alles beweren, koop altijd bij iemand die er verstand van heeft, niet elk amulet past bij je. Koop een amulet alleen als deze je aanspreekt. Laat nooit een kettingoogje maken aan het amulet boven op het hoofd van de Boeddha, dit gebeurd heel vaak met bronzen of zilveren miniatuur amuletjes, (daarom zitten ze vaak in doosjes). Het in je achterzak steken van je broek. Het op zijn kop neerleggen op tafel of nachtkastje. Zeker nooit op de grond leggen of er op gaan staan. En ondanks dat het Boeddhisme liefde en warmte uitdraagt is het beter om het amulet tijdens een fikse vrijpartij toch maar even opzij te leggen.

Tot slot

Neem gerust een kijkje in onze uitgebreide selectie amuletten. Heeft u nog vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel stuur dan even een E-mail