Wat Luang Phor Ophasi

Phor Luang Phor Ophasi

Phor Ophasi is geboren in het jaar 1898.

Phor Ophasi was de oudste van de acht kinderen. Op vijfjarige begon hij te leren over het Boeddhisme, toen hij dertien jaar oud was trad hij als novice toe tot de Wat Tai tempel.

Zijn leraar die meteen zag dat hij veel talent had, adviseerde Phor Ophasi om naar de Wat Ta Pho te gaan leren, Zo vertrok Ophasi naar zijn nieuwe tempel. Hij studeerde daar enkele jaren voordat hij naar Bangkok vertrok om het Pali te leren. Hij vond onderkomen in de Wat Bovornives tempel. Phor Ophasi was een uitstekend student, met een natuurlijk talent om vreemde talen te leren. In een zeer korte tijd sprak hij Engels, Chinees, Maleis, Japans, Tamil en Pali. Hij verraste menig met zijn kennis van talen.

Phor Ophasi was tevens een volgeling van Phra Luang Phor Kob, uit de Wat Tham Salika in Lopburi. Ze hadden elkaar nog nooit ontmoet maar volgens overlevering communiceerde ze door middel van meditatie.

Toen Phor Ophasi met zijn studie bijna de hoogste graad had bereikt in de Dharma, begon zijn gedrag te veranderen. Hij kon doormiddel van concentratie op een vlam de hoogste vorm van meditatie bereiken. Hij heef dit een keer zonder eten en slapen 40 dagen vol gehouden.

Luang Phor Ophasi volgde de regels van het Boeddhisme op strikte wijze. Hij nam nooit iets aan wat tegen de regels was, in zijn gedacht verbrande hij alle verleidingen die hem ongelukkig konden maken. In dit ritueel had hij op een dag bijna de hele tempel afgebrand. De dorpelingen waren niet blij met dit voorval, ze vonden zijn gedrag maar vreemd en trokken de conclusie dat hij zijn verstand aan het kwijtraken was.

De mensen werden bang voor hem, en vroegen een gesprek aan met de abt. Phra Sangharaj Chao verzocht Luang Phor Ophasi om de tempel te verlaten.

Toen Ajahn Bao hoorde dat Luang Phor Ophasi onderdak zocht, bood hij hem meteen plaats aan in de Wat Arsom Bang Mok tempel. Onder het onderricht van de abt leerde Phor Ophasi om zijn meditatieve krachten in normale banen te leiden. In de jaren die volgde werd Phor Ophasi een groot leraar in meditatieve en spirituele meditatie. Uit vele landen kwamen monniken om les van hem te nemen.

Op een dag verscheen er een hoofdmonnik uit India, hij nodigde Phor Ophansi en twee van zijn volgelingen uit om naar een Boeddhistische bijeenkomst te komen op 28 oktober 1955 in India. Phra Ophasi stuurde twee van zijn volgelingen al vast vooruit, met de mededeling dat hij zich later bij hen zou voegen. Hij verzocht ze ook om aan de organisatie mee te delen dat hij 31 oktober aan zou komen en een lezing zou geven. Hij zou tot 31 oktober in meditatie blijven.

Phor Luang Phor Ophasi

Vele mensen stonden op hem te wachten op 31 oktober, ze wilde Ophasi begeleiden naar het vliegveld. toen Ophasi niet verscheen, waren enkele mensen de tempel ingegaan en vonden Ophasi dood in zijn kamer.

Toen de twee volgelingen enkele dagen later terugkwamen en hoorden dat Ophasi overleden was, waren ze met stomheid geslagen. Ze vertelde hoe Phra Luang Phor Ophasi een delegatie had toegesproken, en hoe hij een gebed had voor gedragen voor meer dan 200 mensen, er waren zelfs foto's van deze bijeenkomst gemaakt. Aan het einde van de bijeenkomst had Phor Ophasi zijn volgelingen een afscheidsgebed gegeven en hen verteld dat hij op zijn eigen manier terug naar Thailand zou reizen. Iedereen dacht dat de twee volgelingen helemaal gek waren geworden, echter later doken foto's op en waren er getuigenissen van andere monniken dat Phra Luang Phor Ophasi als bewijs van dit ongelofelijke verhaal.

Hij is overleden in 1955.

Nog elk jaar wordt zijn doodskist geopend, en worden zijn nagels en haren geknipt die nog steeds doorgroeien. Het wordt in het algemeen aangenomen dat het lichaam van een monnik die de verlichting had bereikt, als dit word begraven niet vergaat, of als het wordt gecremeerd het as van de botten in stenen off diamanten zullen veranderen.