Wat Paknam Bhasicharoen in Bangkok

Phor Luang Phor Sodh

Zijn volle naam is Phra Luang Phor Mongkol Thepmuni.

Sodh was geboren op 10 oktober 1884 als zoon van een rijst handelaar in de provincie Suphanburi. Hij was het tweede kind van Nai Ngern en Nang Sudjai Meekaewnoi. Zoals het in die tijd nog normaal was genoot de kleine Sodh zijn onderricht in de lokale tempels.

Toen op 14 jarige leeftijd zijn vader stierf werd Sodh de kostwinner van de familie. Succesvol als hij was, de toegewijde jonge man liet zijn moeder op 19 jarige leeftijd weten dat hij op korte termijn het klooster in zou gaan om monnik te worden. Nadat hij de regelingen had getroffen om de inkomsten voor zijn familie zeker te stellen trad hij op 23 jarige leeftijd toe tot het klooster Wat Songpeenong.

Na een korte tijd vertrok hij naar de Wat Bodhi in Bangkok, hier ging hij Pali en de kern van meditatie bestuderen. Tijdens grote droogtes trok Sodh zich terug in de jungles en wildernis van Thailand om de Dharma te beoefenen.

Tien jaar later had hij alles geleerd in het pali, en concentreerde zich uitsluitend nog op het beoefenen van meditatie. Tijdens de Boeddhistische lente verbleef Sodh in de Wat Bang Koo Vieng, waar hij door meditatie de totale verlichting bereikte. De jaren daarna gaf hij les aan vele monniken, en dit kwam zijn status ten goede. Op een dag vroeg Somdej Phra Vanarat, of Sodh de abt wilde worden van de Wat Paknam Bhasicharoen, een klooster van 500 jaar oud dat behoorlijk in verval was geraakt door de eeuwen heen. In eerste instantie wilde Sodh dit verzoek naast zich neerleggen, maar kon dit niet.

Phor Luang Phor Sodh

Met zijn opmerkbaar leiderschap en geduld is het klooster uitgegroeid tot een van de grootste en meest belangrijke kloosters in het land.

In 1949 kreeg Phra Sodh, de titel Phra Bhavan-Kosolthere, gevolgd door de titel Phra Mongkol-Rajmuni en in 1957 de titel Phra Mongkol-Thepmuni.

Zijn dagindelingen en lessen worden nog steeds door kloosters in het hele land op de zelfde wijze gevolgd zoals Phra Sohd ze meer dan 50 jaar geleden had ingedeeld.

Phra Luang Phor Sodh stierf op 3 februari 1959 op de leeftijd van 75 jaar.

Zijn geest leeft voort in de duizenden Boeddhistische monniken in Thailand.