Wat Paknam Bhasicharoen in Bangkok

Phra Luang Phor Toh

Phra Luang Phor Toh of Somdej Toh was de meest geliefde Thaise monnik in de 19e eeuw. Hij was geboren tijdens de regering van koning Rama III, op de ochtend van 17 april 1788. Somdej Toh zijn roepnaam was al "Toh" voordat hij monnik werd. Later veranderde zijn naam in Phomarangsi, dit gebeurde tijdens zijn inwijding in het Wat Takrai klooster in Pitsanulok. Zijn moeder Gade, dochter van Chai leefde in Tambon Tarrit, Amphur Tarr-Poh (now Amphur Muang) in de provincie Uttaradit. De naam van zijn vader was onbekend, ze wisten alleen dat hij uit een andere provincie kwam.

In zijn jonge jaren studeerde Phra Luang Phor Toh aan het ChaoKhun Arunyik Instituut, Wat Intarawiharn in Bangkok. Toen hij 12 jaar was werd hij een novice onder ChaoKhun Bowonwiriyataera. Later is hij verhuis naar de Wat Rakang om de woorden van de Boeddha te bestuderen.

Phra Luang Phor Toh bestudeerde de Boeddhistische scripties uit het Pali Canon, samen met enkele bekende Boeddhistische leraren. Toen hij later bekend werd, werd hij de leermeester van zijne hoogheid Prins Mongkut die naar het klooster kwam, later werd prins Mongkut tot Koning Rama IV gekroond. Tijdens de regering van koning Rama IV kreeg Samdej Toh de titel Phra Buddhacharn Toh "Phomarangsi". Als mentor van de prins, onderrichte hij ook de Cambodiaanse taal.

Phra Luang Phor Toh

Hij was bekend om zijn grote wijsheden en zijn manier van praten tot de mensen. Hij gebrukte de kunst van de poezie om de Boeddhistishe wijsheden over te geven aan zijn volgelingen.

Het meest bekend is hij nog steeds om de amuletten die hij maakte en zegende. Het zijn nog steeds de meest voorkomende amuletten in Thailand. Aangezien Somdej Toh de wijsheid had uit de overlevering van de "Katha" (Het verhaal van de magische spreuken van de Boeddha) werden zijn amuletten gezegend en gedragen met de kracht dat het kwade afstoot en verdrijft.

Phra Luang Phor Toh is na een kort ziektebed gestorven op zaterdag 22 Juni 1872 op 85 jarige leeftijd.

Phra Somdej Toh, staat bekend om de magische amuleten, bescherming, meditatie en rust.