Het aanbidden van geesten is zo oud als de mensheid zelf. In Thailand gaat het fenomeen terug tot de oude dagen toen de Thai begonnen met hun langzame migratie van de Rode rivier Delta in Noord-Vietnam naar alle delen van de Zuidoost-Aziatische regio. Het aanbidden van geesten ook wel animisme genoemd, was een religie die de hele wereld beheerste. Toen het Boeddhisme ontstond in Zuidoost-Azië, ontwikkelde zich deze naast de oude geest aanbidding. Tegenwoordig zijn nog steeds veel van deze oude animistische overtuigingen, vervlochten met het boeddhisme en sommige animistische praktijken bestaan nog steeds in Thailand. Een goed voorbeeld hiervan is het Thais geesthuisje (Spirit house).

Een groot Thais geesthuis met versiering

Je komt ze tegen in allerlei vormen en maten je ziet ze op een voetstuk of een sokkel voor hotels, warenhuizen, restaurants, je komt ze tegen op marktplaatsen, disco's grotten, tempels en ooit zomaar ergens op een lege plek in een bos of een uitgestrekt rijstveld. Maar het meeste kom je ze tegen bij normale woonhuizen.

De geesthuisjes staan slechts met een doel, om de geesten een warm onderkomen te geven wanneer de mensen het land overnemen om er iets te verbouwen of te bouwen. De geesten kunnen zowel goed als slecht zijn, soms lief of ondeugend. De bewoner zal ook altijd offers brengen en het huisje vereren met bloemen, water en voedsel voor de geesten. Wanneer er een belangrijke beslissing moet worden genomen worden de geesten extra verwend, zodat de onderneming zal slagen.

De stijl en de bouw van een geesthuis kan simpel zijn zoals een eenvoudig Thaise woning of zo uitgebreid als een Thais paleis. De exacte stijl is vaak afhankelijk van twee factoren, welke geest wil men uitnodigen en hoeveel kan men zich financieel veroorloven om een geesthuis te bouwen.

Het huis kan permanent of tijdelijk zijn, gemaakt van hout, beton of baksteen. De afmeting in allerlei maten, van miniaturen tot bijna complete woningen. In de geesthuizen worden altijd decoratiestukken geplaatst, zoals dieren en mensen, cijfers en letters maar ook meubeltjes, relikwieën en amuletten. Verder vind je er altijd eten, drinken, en wierook.

Er zijn talloze goden en andere hemelse wezens in de Thaise folklore, de primaire geesten welke de Thai bovenal aanbidden zijn de Phra Bhum Jowthee ofwel de geesten van het Land. Er zijn negen geesten waarvan elk een ander soort bescherming biedt. De beschermer van het huis en de beschermer van het land zijn de twee meest vereerde geesten, en deze hebben ook altijd een permanente bewoning. De beschermer van het huis is de geest die over het huis waakt en het beschermt.

De beschermer van het huis is ook de geest welke helpt bij zakelijke aangelegenheden en de geest huisjes op bedrijfsgrond zijn van hetzelfde type.

De beschermer van het land waakt over en beschermt de natuurlijke omgeving, landerijen, tuinen en boomgaarden van de Thaise bevolking. Er is een aparte geest voor rijstvelden, de geest van het land mag niet worden verward met een geest die de landbouw beschermd. Integendeel, natuur, bloemen, plannen en fruit zijn zo belangrijk voor de Thai dat de beschermer van het land een apart en permanent geesthuisje heeft.

De andere zeven hoeders zijn beschermer van poorten en trappenhuizen, aangenomen wordt dat deze geest verblijft op de drempel van het huis, en om deze reden wordt er altijd over de drempel en niet op de drempel gestapt in en Thaise woning. Beschermer van de dieren; Beschermer van opslagplaatsen en schuren; Beschermer van bossen; bergen; velden en weiden; Beschermer van tempels; Beschermer van wateren en beschermer van militaire forten en defensie.

Er zijn enkele heel bekende geesthuizen In Thailand zoals de geesthuisjes op de stadspijlers in Chiang Mai, deze zijn groot genoeg om doorheen te lopen. Een andere bekend geesthuisje staat bij de Wat Chedi Luang ook in Chiang Mai.

Thais geesthuis aan een weggetje

Het huis van de geest is een van de meest fundamentele kenmerken van Thailand tot op de dag van vandaag; oude geesthuizen worden niet zomaar afgevoerd, hier gaat een hele ceremonie aan vooraf. De geest zal eerst worden over gehuisd met een ceremonie en daarna wordt het huis afgevoerd. Velen worden afgevoerd naar een stuk grond vlak bij een tempel of wat, maar meestal op een plaats waar meerdere geesthuizen zijn verzameld. Als je ooit een rondreis door Thailand hebt gemaakt herinner je deze plekken vast nog wel.